top of page

PAR HIP HOP

Par Hip-hop’u

Hip-hop’s ir mūzikas žanrs un vesels kultūras virziens, kas radās Ņujorkā 1970. gados. To aizsāka latīņamerikāņi un afroamerikāņi, kas radīja četrus Hip-hip kultūras pamatelementus – dīdžejošanu, repošanu, grafiti un breikošanu. Tāpat Hip-hop kultūru papildina bītbokss, īpašs ģērbšanās stils un sava valodas kultūra jeb slengs.

Mūsdienās Hip-hop’s ir plaši izplatīts visā pasaulē, tāpat arī Latvijā un Baldonē, kur ir sava Hip-hop deju grupa, kas pieder pie populārās Latvijas modes deju studijas „Veizāna deju skola”. 1991.gadā Latvijā tika atvērta „Moderno deju studija”, ko vadīja Edmunds Veizāns, un 1996.gadā tās filiāle tika atvērta arī Baldonē. Baldonē kā Hip-hop pasniedzēji darbojās Raitis Bēmers, Leida Ozoliņa un Anita Soloveiko, toties Break dance jeb breiku pasniedza Ivars Raudzups, Maksims Burcenko un Rihards Ansons.

Arī tagad Baldones sporta kompleksā regulāri notiek VDS Hip-hop deju treniņi, kurus vada treneres Lilija Koloss un Zane Bērziņa, toties breiku pasniedz Kristaps Vanags. Hip-hop treniņi notiek trīs vecuma grupām – mazajiem bērniem jeb iesācējiem, vidēja vecuma bērniem jeb junioriem un adultiem, kas ir vispieredzējušākie un vecākie. Adultu grupu veido sešas meitenes – Dana, Aleksa, Patrīcija, Paula, Kristīne un Aleksandra, kas regulāri dodas uz dažādām sacensībām, konkursiem un koncertiem, lai aizstāvētu Baldones un savas deju skolas godu. Meitenes piedalās Baldones novada kultūras pasākumos, kā arī viņas ar savu treneri Liliju ir veiksmīgi tikušas cauri XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atlasei. Tāpat meitenes iejūtas „karsējdejotāju” lomā FK „AUDA” spēlēs, kur viņas regulāri gan dejo, gan atbalsta 1.līgas futbolistus no tribīnēm.

Meitenes atzīst, ka treniņos tiek pasniegts ne tikai Hip-hop’s, bet arī pamati tādiem deju stiliem kā house, contemporary, dancehall, popping, u.c. Hip-hop deja iedalās divos veidos – Old School un New School, tāpēc treniņos tiek pasniegti abi veidi. Dejotāji apgūst prasmi strādāt komandā un uzticēties cits citam, tāpat jaunie dejotāji iepazīst solo deju, duetus un batlus jeb deju cīņas. Protams, ka tiek attīstītas arī fiziskās spējas, dažreiz tiek spēlētas arī deju spēles, kā arī treneres rāda paņēmienus dejošanas prasmju uzlabošanai.

Iespējams, ka daudzi domā, ka Hip-hop deja ir nekulturāla, apģērbs ir nepieņemams, mūzika ir bezgaumīga un jauniešu uzvedība ir nekaunīga, tomēr tā nav! Hip-hop deja ir sarežģīta, to nevar apgūt viena mēneša laikā, tā ir vesela māksla, ar kuras palīdzību dejotājs parāda sevi kā personību, kā cilvēku, kurš izjūt mūziku un prot to apspēlēt. Mūsdienās Hip-hop dejotāji ģērbjas stilīgi, krāšņi un interesanti. Īpaši liela uzmanība izskatam ir jāvelta, uzstājoties uz skatuves, tāpēc Baldones Hip-hop deju grupa rūpīgi izvēlas tērpus. Mūzika tiek izvēlēta mērķtiecīgi, jo ir jāņem vērā dejas noskaņa un tās stāsts, tāpēc mūzika var svārstīties no Old School Hip-hop’a līdz pat klasiskiem skaņdarbiem mūsdienu interpritācijā. Tāpat dejotājiem ir jāprot izrādīt emocijas un kļūt par aktieriem, lai pilnveidotu deju un ieinteresētu skatītājus, tāpēc Hip-hop dejotāji lieliski pielāgojas situācijai un dejas noskaņai, kas nebūt nenozīmē, ka viņu uzvedība ir nekaunīga.

Baldones Hip-hop deju grupa ar lielu prieku uzņem jaunus dejot gribētājus, ja ir vēlme, tad var ierasties uz treniņu un pavērot notiekošo no malas. Tāda iespēja ir arī bērnu vecākiem, taču, ja vecāki nevar palikt uz nodarbību, tad par bērnu nav jāuztraucās, jo šo laiku viņš pavadīs treneru uzraudzībā, lietderīgi un ļoti pozitīvā atmosfērā. Treniņi notiek otrdienās no pulksten 17.00 līdz 19.00 un piektdienās no 18.30 līdz 21.00, tāpēc jebkurš dejot gribētājs ir laipni lūgts uz treniņiem, iepriekš sazinoties ar Liliju (22154715) vai Zani (26745474) vai arī ierodoties uz treniņa sākumu, līdzi paķerot treniņtērpu un ūdeni. Hip-hop deju nodarbības Baldonē ir bez maksas!

Raksta autore Dana sadarbībā ar Liliju Kolosu

Foto no Danas personīgā arhīva


Jaunie posti
Posti
bottom of page